De Amerikaanse inlichtingendienst NSA mag voorlopig nog systematisch willekeurige telefoongegevens opsnorren.

Een wetsvoorstel dat die bevoegdheid juist moest indammen, is dinsdag door de Amerikaanse Senaat verworpen.

Weliswaar stemden 58 van de 100 Senaatleden voor de wet, maar de USA Freedom Act had 60 voorstemmers nodig om te worden aangenomen.

Vooral de republikeinen kwamen in opstand tegen het wetsvoorstel; slechts één democraat stemde tegen. De republikeinen zijn bang dat groepen als Islamitische Staat (IS) ervan profiteert als de spionagemogelijkheden worden beperkt en dat de VS dan niet meer genoeg beschermd is tegen terroristische aanslagen.

“Als ons doel is om IS te vernietigen, zoals de president heeft gezegd, dan hebben we slim beleid en vastberadenheid nodig”, zei Mitch McConnell, hoofd van de Republikeinse fractie in de Senaat, tegenover persbureau Reuters. “Op zijn minst moeten we niets doen om de situatie erger te maken.”

Afluisterschandaal NSA

De NSA (National Security Agency) kwam afgelopen jaar flink onder vuur te liggen nadat klokkenluider Edward Snowden had onthuld dat zijn voormalig werkgever op grote schaal burgers afluistert en gegevens verzamelt.

Zo bleek de NSA  gebruikers van internetdiensten als Google, Facebook en Yahoo op grote schaal in de gaten te gehouden. Dat gebeurde met een geheim computerprogramma, PRISM. Ook verzamelde de NSA zogenoemde metadata van telefoongesprekken: wie belt met wie en hoe vaak.

De USA Freedom Act moest dat laatste aan banden leggen. De meeste informatie zou in handen blijven van telefoonbedrijven. De NSA zou moeten vragen naar gegevens van een specifiek persoon. Ook gaf het wetsvoorstel meer vrijheid aan technologiebedrijven om het aantal verzoeken dat ze krijgen van inlichtingendiensten bekend te maken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl